DOKÁŽEME TO, CO JINÍ NE! VOLEJTE 603 903 888

UNIC-506: instalace 80 ks skel na Vřídelní kolonádě v Karlových Varech

Přímo v lázeňském centru Karlových Varů stojí Vřídelní kolonáda, která kryje nejznámější a nejoblíbenější karlovarský minerální pramen Vřídlo. Pramen v minulosti krylo mnoho staveb, např. altánek, empírová kolonáda nebo litinová či provizorní dřevěná kolonáda.  V roce 1975 byla otevřena kolonáda postavená podle návrhu architekta Jaroslava Otruby, která od ledna 2016 do května 2021 prošla 1. etapou rekonstrukce. Po opravách zaměřených na odstranění havarijního stavu stavebních a technologických částí kolonády probíhá od července 2021 druhá fáze rekonstrukce podle návrhu architekta Jiřího Janische, která má za cíl vrátit památce původní vzhled.

Kolonáda je skeletová prosklená stavba, jejíž vertikální konstrukce tvoří ocelové sloupy a stěny obložené kamennými deskami. V rámci druhé etapy rekonstrukce byly sundány skleněné stěny vřídelního sálu a konstrukce v níž byly usazeny, a byla zde postavena nová podlaha, která tvoří zároveň strop nad technologickým podzemím.

Osazení velkoplošných skel, které tvoří stěny vřídelního sálu, čekalo na teplejší počasí. Koncem března jsme vyslali na služební cestu zkušeného experta na velkoformátové zasklívání, jeřábníka Karla Buriana s minijeřábem UNIC-506 a vakuovým zvedacím zařízením Mini 300 s maximální nosností 300 kg. Karel strávil v Karlových Varech 10 dní a nainstaloval celkem 80 skel různých formátů a vah. Jednalo se o zasklívání zevnitř, přičemž nejtěžší skla vážila kolem 250 kg.

Druhá etapa oprav Vřídelní kolonády by měla být hotová do letošního zahájení lázeňské sezony v květnu. Zhruba v polovině dubna by se mohla vřídelní voda zkušebně připojit z dnešního provizorního vnějšího výtrysku zpět do vřídelní haly.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz