DOKÁŽEME TO, CO JINÍ NE! VOLEJTE 603 903 888

Tipy pro bezpečnou práci s jeřáby

Jeřáby jsou jedny z nejvýkonnějších a nejužitečnějších strojů ve stavebním průmyslu, které najdou uplatnění téměř při každé zvedací práci. Práce s těmito úžasnými stroji však představuje rovněž množství potenciálně nebezpečných situací, protože jejich velké rozměry a síla mohou snadno zničit majetek a zranit lidi, a proto jsou zavedeny bezpečnostní postupy, předpisy a zákony, které tato bezpečnostní rizika redukují.

Bezpečnost při práci s jeřáby

Moderní jeřáby jsou vybaveny mnoha bezpečnostními prvky na bázi špičkových technologií, což je důvodem, proč jsou nehody jeřábů ve většině způsobeny lidskou chybou. Stačí se podívat na různé fotky na sociálních sítích, kde můžeme vidět jeřábníky nebo stavební dělníky provádějící se svými jeřáby šílenou akrobacii. Z posledních statistik vyplývá, že 10 % smrtelných zranění ve stavebnictví bylo způsobeno nárazem pohybujících se předmětů a 9 % bylo způsobeno jedoucími vozidly, přičemž několik procent z obou případů můžeme pravděpodobně přičíst i jeřábům.

Ochranné pracovní pomůcky

Nevjíždějte na staveniště s jeřábem bez řádných osobních ochranných pracovních pomůcek, v opačném případě můžete ohrozit život svůj i ostatních. Práce s jeřáby či jinými zdvihacími zařízeními představují bezpečnostní riziko nejen pro ty, kteří je obsluhují – jeřábníci, vazači břemen, signalisti a další spolupracovníci – opraváři, montéři apod., ale také pro osoby, které se provozu jeřábů přímo nezúčastňují – dělníci na stavbě, kolemjdoucí fyzické osoby. Minimální bezpečnostní vybavení, které byste měli mít při práci s jeřábem uvádíme níže, nicméně tento seznam může být samozřejmě rozšířen v závislosti na typu práce.

  • Pracovní oblečení s reflexními prvky
  • Pracovní helma
  • Bezpečnostní obuv

Pozemní podmínky

Jeřáby jsou velké a těžké, takže realita je taková, že jakákoli nepatrná změna podmínek pracovního povrchu může mít na stroj obrovský vliv. Příliš měkká půda může způsobit proboření jeřábu nebo jakýkoli nerovný terén může způsobit převrácení nebo uvíznutí jeřábu.

Existují jeřáby navržené pro použití v nerovném terénu, jako jsou naše minijeřáby UNIC, které mohou pracovat jak ve stísněných prostorách, tak na nerovných terénech. Vždy zkontrolujte, jaké budou na dané stavbě podmínky, abyste si byli jisti, že vyberete ten správný jeřáb pro danou práci a vyhnete se plýtvání časem a nehodám.

Počasí

Jeřáby jsou robustní stroje, které provádějí zvedací práce za jakéhokoliv počasí. Špatné počasí může ovšem způsobit nejrůznější problémy, jako je například houpání nákladu ve větru nebo náraz nákladu do překážky. Déšť způsobuje zhoršené vidění, což činí používání jeřábu nebezpečným. Teplé počasí s vysokými teplotami může způsobit přehřátí vás i jeřábu. Chladné počasí může zase způsobit to, že ocel v jeřábech zkřehne, takže použití není bezpečné.

 

Posouzení rizik/plán zvedacích prací

Vzhledem ke zvýše zmíněným faktům je jak posouzení rizik, tak plán zvedacích prací nesmírně důležitou součástí bezpečnosti při provozování jeřábu, protože zde je prostor nastínit předpokládaná možná rizika a naplánovat si, jakým způsobem je zvládnete. Zvedací plán vytváří kompetentní osoba, protože při jeho provádění je nutno vyloučit všechna jasná rizika a zajistit, aby zvedání mohlo být provedeno bezpečně.

Nebezpečí a rizika při práci s jeřábem

Nebezpečí může zahrnovat cokoliv, například uvolněnou půdu v oblasti, která je náchylná k sesuvům, předměty v cestě (pohyblivé nebo stacionární), chemikálie nebo elektrické vedení. Vždy byste měli být ve střehu, jelikož nebezpečí se může objevit v průběhu práce nebo zcela náhle.

Rizik při práci s jeřábem je mnoho, například zachycení nebo sražení osoby pohybujícím se jeřábem, vypadnutí břemene z úvazku a následný pád břemene z výšky, přimáčknutí vazače břemene při vázání, zneužití jeřábu nekompetentní osobou, ztráta stability a následný pád jeřábu způsobené přetížením, poškození a následné přetržení nosného lana, pád kladnice na osoby, které pracují pod jeřábem apod.

Pravidelné revize jeřábů

Jeřáb bez revize je relativně častým jevem havárií. Dodržujte pravidelné a ze zákona povinné revize zdvihacích zařízení. Ušetří vám starosti i peníze. Toto je jedna z nejdůležitějších součástí bezpečnosti jeřábu, protože jak můžete bez bezpečného jeřábu provést bezpečně zvedací práce? Je absolutně nezbytné dodržovat technické normy, provozní předpisy a legislativní požadavky.  

Elektrické vedení

Elektrické vedení je všude, kam se podíváte, a je možná jedním z největších nebezpečí, protože s ním nelze pohybovat a obvykle je nelze vypnout. Vzhledem ke složení oceli jeřábů to znamená, že jsou velmi vodivé a nemusí se tedy ani dotýkat kabelu, aby elektřina procházela jeřábem.

Plastové roznášecí desky a podložky pod patky jeřábů

V souvislosti s nemalou hmotností jeřábů byste se měli ujistit, že používáte správné podložky pod jeřábové patky a plastové roznášecí desky, které chrání povrchy před poškozením rovnoměrným roznášením tlaku na povrch.

Vymezte pracovní prostor pro manipulaci s břemeny

Vymezení pracovního prostoru pro manipulaci s těžkými břemeny, která jsou přepravovány pomocí jeřábu, je nezbytnou povinností. Žádní chodci by neměli mít možnost náhodně vstoupit do prostoru, kde dochází k manipulaci s břemeny. Oblast byste měli uzavřít pomocí dopravních bariér, kuželů a jasných bariérových pásek, které jasně vymezují pracovní prostor, kam je zakázáno vstoupit. 

Mobilní telefony a další rozptýlení

Když se pohybujete v oblasti jeřábu nebo jej sami obsluhujete, neměli byste být rozptylováni, protože můžete ohrozit sebe i ostatní. Když se soustředíte na svůj mobilní telefon nebo jiné věci, můžete snadno přehlédnout nebezpečí a chodce a případně je srazit jeřábem nebo způsobit jiné nákladné nehody, jako je poškození budovy.

 

Pokud potřebujete další rady ohledně bezpečnosti práce s minijeřáby, kontaktujte nás na tel. 775 089 953, rádi Vám poradíme. Chcete-li si pronajmout minijeřáb, volejte dispečink 603 903 888. Máte zájem o koupi minijeřábu UNIC? Volejte 733 194 525.

Pronajměte si minijeřáb UNIC včetně manipulační nebo vakuové techniky, s naší obsluhou nebo vyškolíme Vaše lidi. Jsme specialisté na velkoformátové zasklívání, máme na kontě několik rekordů na tomto poli. Nabízíme komplexní služby včetně dopravy.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz