DOKÁŽEME TO, CO JINÍ NE! VOLEJTE 603 903 888

Dodržování bezpečného pracovního zatížení jeřábů

Dodržování bezpečného pracovního zatížení jeřábů

KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o. má odborné znalosti a know-how v oblasti strojního zařízení, aby mohla všem svým zákazníkům pomoci s výběrem nejlepšího jeřábu pro konkrétní zdvih. Díky více než 23 letům zkušeností se společnost KMB stala lídrem v oboru v poskytování řešení na míru pro všechny typy zdvihacích projektů.

Provozovat jeřáb znamená vědět, jak ho bezpečně používat. V rámci toho byste měli znát bezpečné pracovní zatížení jeřábu a vědět, kdy hrozí jeho překročení. Není důvod riskovat zvedání příliš velké hmotnosti jeřábem kvůli nebezpečí, které to může způsobit.

Nadměrné zatížení

Přetížení vašeho jeřábu může způsobit řadu problémů a nebezpečí. Mezi rizika patří převrácení jeřábu, zlomení dílů, a zranění sebe nebo jiných osob. I když si možná myslíte, že překročením bezpečného pracovního zatížení ušetříte čas, nikdy to nestojí za riziko. Vědomé porušování omezení bezpečného pracovního zatížení (BPZ) je v rozporu se zákonem a ohrožuje životy.

Mezi způsoby, jak zjistit bezpečné pracovní zatížení, patří nahlédnutí do zátěžového diagramu jeřábu. Obvykle je k dispozici v technických specifikacích jeřábu a na samotném jeřábu, abyste k ní měli snadný přístup. Pokud si nejste jisti, můžete se také obrátit na výrobce nebo dodavatele.

Zátěžový diagram jeřábu obvykle obsahuje BPZ pro většinu způsobů, kterými může jeřáb zvedat. Ta zohledňuje délku ramene, pracovní poloměr a to, zda je jeřáb během zdvihu statický nebo mobilní.

Bezpečné pracovní zatížení se může u podobných jeřábů, a dokonce i u stejného jeřábu, pokud je různě umístěn, značně lišit. Například u takového jeřábu jako je pavoučí minijeřáb URW-295 pak mohou různé polohy patek změnit BPZ.

Zařízení pro zvýšení účinnosti bezpečného pracovního zatížení

Existuje spousta nástrojů a doplňků k jeřábu, které vám pomohou co nejlépe využít jeho zvedací schopnosti. Jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je zajistit, abyste jeřáb, pokud má patky, plně vysunuli. Když nejsou patky jeřábu zcela vysunuté, snižuje to jeho bezpečné zatížení. Je to proto, že patky slouží k rozložení hmotnosti jeřábu na větší plochu, aby se zvýšila jeho stabilita.

Jeřáby, jako je např. pavoučí minijeřáb URW-295-3, mají variabilní patky. To znamená, že jeřáb může mít každou ze svých patek v různých polohách, ale není omezeno jeho bezpečné zatížení nejslabší konfigurací patky. To vše vidíte na barevném displeji indikátoru bezpečného zatížení jeřábu s vysokým rozlišením. Toto zařízení vám ukáže, kde je možné použít patku při jeho maximálním bezpečném pracovním zatížení. Tato jedinečná funkce umožňuje obsluze rozpatkovat minijeřáb tam, kde to jiné jeřáby nedokážou.

Při použití patek je nutné na měkkém a křehkém podkladu použít podložky pod patky stavebních strojů. Podložky pod patky by měly být umístěny uprostřed pod patami patek. Tyto podložky rozkládají hmotnost jeřábu na větší plochu, čímž zabraňují poškození půdy pod patkami a zabraňují propadnutí jeřábu na měkkém povrchu.

Přídavná zařízení jeřábu, jako jsou patky, prodlužují délku a dosah ramene jeřábu. Náš kombinovaný krakorec a hák pro nízkou světlost s nosností 700 kg kombinuje dvě praktické funkce. Je určen k montáži pod podhledy a převisy i k dosahu nad střechy a zábradlí.

 

Pronájem kvalifikované obsluhy/pronájem jeřábu

Dodržení BPZ pro jeřáb vyžaduje vyškolenou a kvalifikovanou obsluhu pro celou řadu zvedacích prací. Plně vyškolená obsluha dokáže rozpoznat, zda jeřáb s břemenem zápasí, a v případě nebezpečí přeruší činnost. Pronájmem jeřábu s obsluhou získáte výhodu kompletního průzkumu staveniště, plánu zdvihu a posouzení rizik. To znamená, že hmotnost břemen, která je třeba přemístit, bude přesně změřena a společnost KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o. vybere pro danou práci ideální jeřáb. K dispozici vám bude také kvalifikovaná obsluha, dozorce jeřábu a pověřená osoba.

U dlouhodobějších projektů můžete dát přednost vlastní obsluze, kterou odborně zaškolíme.

Ve společnosti KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o. máme k dispozici profesionální vybavení a profesionální jeřábníky, kteří vám pomohou s vaším zvedacím projektem. Pro pomoc s výběrem nejvhodnějšího minijeřábu pro vás nebo pro další rady nás kontaktujte na tel.č. +420 603 903 888.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz