DOKÁŽEME TO, CO JINÍ NE! VOLEJTE 603 903 888

Minijeřáb vysokohorským turistou

Zde je další pěkný příklad provádění manipulace minijeřábem UNIC v nejodlehlejších místech České republiky. Pavoučí minijeřáb UNIC URW-547 se v zimě 2012-2013 vyšplhal na vrchol Sněžky, aby tam pomohl při zvedání břemen při stavbě nové konečné stanice lanové dráhy.

Vrchol Sněžky leží na česko-polské hranici ve výšce 1602 metrů nad mořem a je nejvyšším bodem v České republice. Minijeřáb byl najat, včetně obsluhy, ke zvedání ocelové konstrukce trutnovskou stavební firmou realizující přestavbu staré stanice lanové dráhy na novou. Až do začátku zimy byla stará lanovka nejstarší provozovanou lanovou dráhou v Evropě. Byla spuštěna již roku 1949. Tak jako stará lanovka bude i nová lanová dráha spojovat horské městečko Pec pod Sněžkou s vrcholem Sněžky.

Zpočátku bylo pro přesun minijeřábu UNIC 547 na vrchol Sněžky uvažováno o využití vrtulníku, ale to pouze do okamžiku než zaměstnanci KMB STAVEBNÍHO SERVISU provedli obhlídku místa a cesty vedoucí k vrcholu. Protože si byli jisti, že systém pojezdu minijeřábu a jeho gumové pásy vydrží mnohakilometrovou cestu (což později neplatilo tak zcela o obsluze stroje :-)), rozhodli o přesunu na vrchol po vlastní ose.

Jakmile stroj dorazil na místo pronájmu, mohl efektivně začít pracovat a často dohánět zpoždění způsobené nepřízní počasí, občasným sněžením a rychlostmi větru až 120km/hod.

V historii minijeřábů UNIC to není poprvé, kdy stroj pracoval na vrcholku nějaké hory. Již v minulosti byl po částech letecky dopraven na vrcholek 3697m vysoké švýcarské hory Jungfraujoch UNIC 706, aby demontoval telekomunikační zařízení.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz